2 Mart 2021, 0 Yorum
Seo Uyumlu içerik Kavramı ve Seo uyumlu içerik Nasıl yazılır?
Seo Uyumlu makale nasıl yazılır? Merak ediyorsanız, Doğru yerdesiniz. Bu içerikte, seo uyumlu içerik hazırlama kavramında doğru bilinen yanlışları düzeltirken, doğru yöntemleri bilgilerimiz dâhilinde anlatmaya çalışacağız.
Seo’nun ayrıntılarını gizleyen gri kelimelerin arkasına saklanmadan, şeffaf bir şekilde seo uyumlu deyiminin mantığını da bu makale içinde kolaylıkla öğrenebileceğinizi düşünüyoruz. Sizin tek yapmanız gereken doğru teknik ve bilgileri kullanarak içeriklerinizi her ne üretiyorsanız üretin, Seo kurallarına uygun olarak hazırlamak kalacaktır.
Seo uyumlu makale yazma sırasında sizi zorlayacak olan durum, seo uyumlu makalenin nasıl yazılacağı değil, Google’nin gerçek manada seo uyumlu olarak istemiş olduğu içeriği ne şekilde bulacağınız olacaktır. Çünkü seo kurallarına göre içerik yazmayı bilmek kolay fakat; Google’nin blog yazarından, e ticaret sitesinden veya hizmet satışı yapmak isteyen kişilerden istediği vasıflarda içerik oluşturmak için o alanda gerçek manda bilgi sahibi olabilmek gerektiği anlamını taşıdığını unutmayın.
Genel açıklamayı yaptıktan sonra içeriğimize giriş yapalım, Seo uyumlu içerik nedir? Diyerek başlayalım.
Seo uyumlu içerik Nedir?
seo uyumlu içerik; Belirli anahtar kelimeleri, arama motoru yönergelerine uygun olarak hazırlanırken Kullanıcılara bilgi ve fayda sağlamayı hedefler.
Seo uyumlu içerik nedir tam olarak açıklamadan önce bilenler, bilmeyenler veya bize göre nedir öğrenmek isteyenler için seo kavramı açıklamalıyız çünkü seo kavranın tam olarak ne olduğunu bilmeyen bir kişi Seo uyumlu içerik oluşturamaz, ancak oluşturduğunu zanneder.
Seo kısaca arama motoru optimizasyonu denilebilir, web sitelerinin arama motorları büyük ölçüde en etkili arama motoru olan Google’nin istediği yönergelere göre siteyi, içerikleri ve hizmeti senkronize etmek olarak düşünebilirsiniz. Fakat en çok bilinen bir yanlış siteyi veya içeriği seo uyumlu hale getirirken site sahiplerinin en çok yaptığı hata arama motorlarının mantığını bilmediğinden dolayı bu araçların belirli istediği mantıkta içerik oluşturursam başarılı olurum düşüncesi ile içerik yazmasıdır, aslına kısmen doğru ama asıl amaç karşınızdaki yapay zekânın istediği değildir, yapay zekanın da hizmet ettiği geçek kullanıcılar ne istiyor tam olarak bunu anlayıp sitenizi ona göre yapmalısınız.
Google asıl gaye olarak kullanıcılara hizmet vermeyi hedefler, kullanıcılar Google üzerinden istediği amaca hızlıca ulaşsın onu ister ve ne kadar çabuk doğru bilgiyi hızlı bir şekilde verirse bundan mutlu olur.
Yani sitenizi sıralamalarda yukarı çıkarmak istiyorsanız öncelikle kullanıcıyı mutlu etmeniz gerekir, mutlu olan kullanıcıların kalplerindeki parıltıyı Google hissetmez ama bir takım analitik araçlarını kullanarak anlar sitenizi hak ettiği üst sıralara er yada geç getirir. Yani en büyük bilenen yanlış arama motoru için değil Google’ın hizmet ettiği kullanıcı odaklı içerikler yazmalısınız. En azından Kurumsal Seo hizmeti veren ve
Seo kavramını iyi bilen kişiler bu şekilde çalışmaktadır. Seo nedir konusunu bu sitede etraflıca anlatacağımızdan hiç şüpheniz olmasın.
Seo uyumlu içerik nedir? Sorusunun cevabını en özet şekilde tanımlamak gerekirse; Bilgi, ürün veya hizmeti kullanıcılarına en doğru ve kullanıcının sevdiği şekilde anlatılan içeriktir. Tabi yapay zeka ufak tefek 12 yaşındaki bir çocuğun da kolaylıkla anlayacağı küçük detaylar ister lakin önemli olan katma değerdir.
Aslında seo uyumlu makale yazmak isteyen kişi hem arama motoru hem de kullanıcı için içeriğini optimize eder. Türkiye’de Yapılan en büyük yanlış kullanıcı unutulup tamamen arama motorları için içerik üretilir, belki kısa vadede bu yöntemler işe yarar ama Google’ın sizi kemikleşmiş bir yapı ile kabullenmesini istiyorsanız kullanıcı odaklı içeriğe önem vermeniz gerekmektedir.
Hem kullanıcı hem de arama motoru için yazarsanız tam anlamıyla seo uyumlu makale yazmış olursunuz. Zaten iki kavramı iyi anlayıp biraz da bilgisini içeriğe, ürüne veya hizmete adapte eden web siteleri her zaman zirvedeki yerinden aşağıyı seyretmektedir.
Seo uyumlu içerik Nasıl yazılır?
Seo uyumlu makale nedir hangi amaçlara hitap eder biraz da olsa anladık şimdi arama motorlarının istediği ve kullanıcının sevdiği makale nasıl yazılır başlayalım.
Anahtar Kelime Araştırması Yapın
Bir içeriği hem arama motoruna uygun olarak hem de kullanıcı odaklı yazmak istiyorsanız, ilk yapmanız gereken kullanıcıların bilgiye hangi anahtar kelimeleri arayarak geldiğini bilmeniz gerekmektedir. İçeriği bu anahtar kelimelere göre optimize eder ve kullanıcıların sordukları soruları tam anlamıyla doğru olarak cevaplarsanız bu işin büyük bir kısmını aşmış olursunuz.
Anahtar kelime araştırması yaparken mecburen bazı kaynaklardan yararlanmak zorundasınız, eğer bu araçlardan doğru faydalanmazsanız doğru anahtar kelimeleri bulamadığınız için daha fazla kullanıcıya ulaşamayabilirsiniz. Sadece 1-2 kelime değişmesi ile binlerce arama sapmasına neden olabilir, bunu bir iki örnekle göstermek gerekirse;
Lotus çiçeği kolyesi hakkında bir içerik hazırlıyorsunuz diyelim içeriği yazmaya başladınız ve ana anahtar kelimenizi “lotus çiçeği kolye” değil de “kolye lotus çiçeği “ olarak yani aynı kelimeler sadece yerleri değişmiş olsun.
Semrush anahtar kelime aracına göre aylık aranma hacmi bakımından 8100 defa aranmakta olduğunu gösteriyor. “ Kolye lotus çiçeği” aramasında ise ölçümlenemeyecek kadar az arandığını söylüyor bu rakam aylık olarak 10 ve daha az olduğunu gösterir.
Yine aramada küçücük bir oynama “lotus çiçekli kolye” şeklinde arama yapılırsa sadece aylık olarak 70 defa arandığını görürsünüz. Yani anlayacağınız küçücük sapmalar sizin yüzlerce yeni kullanıcıya ulaşamamanıza neden olabilir. Örnek resim1 Google aramalarında doğru anahtar kelime önemi
Seo uyumlu içerik hazırlarken anahtar kelime analiz araçlarının bize ne kadar çok katkı sağlayacağını örnek ile öğrendik, Peki hangi analiz araçlarını kullanabiliriz? Ücretli ve ücretsiz olarak birçok analiz aracı bulunmaktadır.
Maalesef bu alanda ki en iyi analiz araçlarını yabancılar satmakta ve Usd-Euro üzerinden satış yaptıkları için ücretli versiyonlarını kullanmak cebinizi yorabilir. Bu araçları sistemi kandırarak veya deneme sürümlerini kullanarak deneyebilirsiniz. Merak etmeyin amatör düzeyde kendi işinizi görebilecek kadar yarar sağlayabileceğiniz ücretsiz araçlarda mevcut; Aşağıdaki listede dünyaca ünlü Anahtar kelime araçlarını kullanabilirsiniz.
Ücretsiz Anahtar kelime araçları (Yöntemleri)
Ücretsiz olarak ve çok etkili olarak analiz araçlarına hiç muhtaç kalmadan kelime analizi yapmak istiyorsanız kimden yardım alabilirsiniz? Tabi ki yine arama motorlarından dediğinizi kulaklarımla duyar gibiyim.. En çok kullanılan arama motoru Google olduğu için size Google’ın yöntemlerini sunayım.
Google’ın kullanıcılarına kolaylık sağlamak için sunmuş olduğu küçük ipuçları sayesinde anahtar kelimelerin aranma hacimleri veya hangi kelimelerin arandığını bulabilirsiniz.
Google ücretsiz anahtar kelime bulma yöntemleri
1. Google arama sonuçları içindeki sonuçlar
Google’da arama yapıldığında sayfanın sonunda örneğin kitap aramasını yaptınız diyelim. “kitap ile ilgili aramalar” Seklinde bir terim vardır, burası ilk arama için kelime toplarken kullanabileceğiniz bir yerdir.
2. Google ADS – Anahtar kelime planlayıcı
Google ADS Google’ın kendi iş ortakları ve arama motorlarında ücretli olarak daha fazla kişiye ( yüksek sıralama) ulaşmasını sağladığı bir sistemdir. Bize ücretsiz diyerek ücretli sürüm mü sunuyorsunuz demeyin hemen. Biz burada reklam vermeyeceğiz.
Google ADS Kayıt olun, Araçlara tıklayın Google Anahtar kelime planlayıcısına girin yeni anahtar kelime araştırmasına kelimenizi yazın ve Google size yani potansiyel müşterisine hangi kelimede ne kadar arama olduğu konusunda küçük ama çok değerli gösteren verileri versin.
Anahtar kelime planlayıcısı, bizim için en önemli verileri, kelimenin aylık aranma hacmini ve rekabeti gibi önemli veriler sunuluyor. Hatta buradan serp kelimeleri bile az çok tahmin ederek içeriği oluşturabilirsiniz.
3. SearcH console
Search console: Google’ın web site sahipleri ve yöneticilerine sunmuş olduğu nimetlerden biridir. Tamamen ücretsiz olarak anahtar kelimeler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Burada daha çok mevcut içeriklerinizdeki anahtar kelimelerde ne kadar gösterim aldığınız, kaçıncı sırada olduğunuz gibi küçük kapsamlı bilgiler olsa da bazen hayat kurtaran kelime önerilerini bulabilirsiniz.
Search console da site yönetici olduktan sonra belirli bir süre Google verilerinin toplanması için bekleyiniz birkaç hafta sonra kapsam kısmından kullanıcıların hangi sorguları kullanarak sitenizi gördüğü, tıkladığı veya kaçıncı arada olduğunu görebilirsiniz.
Seo araçları Deneme sürümleri ile
Keyword tool, Ahrefs, semrush ve Moz gibi ücretli ve oldukça pahalı analiz araçları kullanıcılara nasıl hizmet verdiklerini göstermek için haftalık, aylık veya belirli kısıtlar içinde kullanımlarını sağlayabilirler.
Bazıları bu deneme sürümleri için de ücret tahsil edebilir. Fakat deneme sürümleri içinde yapmış olduğunuz araştırmalar size haftalarca yetecek anahtar kelime araştırması sağlayabilir. Bu araçların deneme versiyonlarını kullanarak kolaylıkla araştırma yapabilirsiniz.
Seomonitör ücretsiz anahtar kelime aracı
Seomonitör aracına üye olarak rakiplerinizin anahtar kelimelerini, o anahtar kelimeden kaç kere tık aldığını ve kaç defa görüntülendiğini görebilirsiniz. Tüm dünya çapında bilinen seo araçları içindedir.
- En yakın arama ve benzer kelimeleri verir.
- Anahtar kelimelerin aranma hacimlerini verir.
- Tıklanma oranlarını verir.
- SERP Features (öne çıkarılmış yazı) gibi içeriklerdeki önemli veriler hakkında bilgiler verir.
Ubersuggest
Dünyaca ünlü seo uzmanı Patel tarafından piyasaya sunulmuştur. Serp sonuçlar almakta ve yeni anahtar kelime araştırması yaparken kullanabilirsiniz.
Ücretli Anahtar kelime araçları
Amatör düzeyde anahtar kelime araştırması yapan kişiler için ücretsiz versiyonlar yeterli fakat insanoğlu hep biraz fazlasını isteyebilir, Aşağıda yazdığımız araçlar dünyaca bilinen ve Bütün seo uzmanlarının kullandığı sistemlerdir. Bu araçlarla sadece anahtar kelime analizi yapmaz, backlink analizi, serp takibi ve bir optimizasyonu yapabilirsiniz.
- Semrush
- Ahresf
- Keyword io
- Moz
Seo Dostu Makaleler için şunları yapın
Kaliteli içerik- Yapmak için yapmayın
Site sahiplerinin yapmış olduğu en büyük hata.. Yazdım demek için yazılıyor.. Birçok blog sahibi ve e ticaret sitesi sahibi günlük ne kadar çok içerik yayımlarsam ne kadar çok kelimeyi geçirirsem yaptığım için Google beni sıralamada yükseltecek sanır. Hal bu ki iş öyle değil. Google yapıldı diye sizi sıralamaya almaz içerik kullanıcıya hitap ettiği için sıralamaya alır. 50 tane 200 kelimeden günde 3’er periyot ile içerik yayımlanacağına. Gerçekten kullanıcıyı doyuran tüm bilgileri kapsayan içeriği 1 ayda bir koyarak 50 içeriği geçebilirsiniz.
Yani her gün içerik yazacağınıza araştırarak, gerçekten katma değeri yüksek kullanıcı odaklı içerikler yazın Google sizi er ya da geç bir gün sıralamada yukarı çıkaracaktır.
Doğru ve güvenilir bilgi
Bir konuda uzman değilseniz veya çok iyi araştırmalar yapmamışsanız o konu hakkında seo uyumlu makale yazamazsınız. Şuradan buradan edindiğiniz toplama bilgiler ile ancak bir içerik oluşturursunuz. Fakat alanında uzman bir kişinin yazdığı makale sizi kolaylıkla geçecektir, Çünkü kullanıcıya en doğru bilgiyi alanında uzman kişiler verir. Eğer bir tabip değilseniz mide kanseri hakkında bir içeriği hazırlamanız çok kolay değildir. Sitenizde bununla ilgili bir içerik gerekiyorsa bir uzman görüşü yazası yazmanız çok önemlidir.
Son zamanlarda arama motorları yapay zekası bu konuda ciddi düzeltmeler yaptı ve artık bu gibi içeriklerin sıralama alması zorlaşacak..
Güncel ve Düzen sahibi olun
Yazılan içerikler zamanla güncelliğini kayıp edebilir, gerekli düzenlemeleri yapıp içerikleri düzenleyin. Sektörünüzde yeni ürün ve yeni kelimeler varsa bunları bulup içeriğinizde onun hakkında bilgi verin. Unutmayın Google’a ve kullanıcıya en iyisini verin ki Google sizi üst sıralar ile ödüllendirsin. Seo uyumlu makale yazma sloganımız budur!
İlgili başlık ve Anahtar kelimeler belirlenmeli
Anahtar kelime araştırması yaparken içeriğiniz ile ilgili diğer anahtar kelimeleri bulun. Örneğin bu yazımızda biz “Seo uyumlu içerik” kelimesini hedef almış olsak da “seo uyumlu makale” kelimelerine de yer veriyoruz. Google arama motoru ilgili kelimelerin de geçmesini çok sever. Başlıklar içinde de bu kelimelerin yer almasına dikkat edin.
Uzunluk optimizasyonu yapın
Yazıları ne çok uzun yazıp kullanıcıyı sıkın, nede az yazıp az bilgi verin. Rakipleri de inceleyerek uzunluk optimizesi yapın. Lafı eveleyip geveleyerek kullanıcıları sitede tutamazsınız. Seo uyumlu makalede yazmış olmazsınız.
İçerikte görsel, video ve Grafiklerden yararlanın
Seo uyumlu makale yazdınız, birçok da bilgi verdiniz. Fakat yetmez! Kullanıcının içeriği daha iyi anlaması ve özellikle Türk kullanıcıların resimlere bakarak içeriğe odaklanmasını sağlamak için içeriği ilgili ve yazıdan uzaklaştırmayacak Fotoğraf, video veya grafiklerden yararlanın. Sitenizde daha fazla kalan kullanıcılar Google’ın gözünde çok kıymetledir.
İçerik optimizasyon araçlarından yararlanın
Eğer wordpress gibi hazır scriptler kullanıyorsanız, bunlara yükleyeceğiniz küçük seo araçları size seo uyumlu içeriği nasıl yazacağınız konusunda bazı temel yönlendirmeleri yapabilir.
Özel yazılım veya HTML Şablon kullanıyorsanız localhosta wordpress kurulumu yaparak içeriklerin ayarlamasını yaptıktan sonra kendi sitenizde de yayılmayabilirsiniz. Faydasını göreceğinizden şüpheniz olmasın. Son zamanlarda içeriğe yön veren ve bizim amatörlere önerdiğimiz araçlar yoast ve rankmath eklentileridir.
ipucu İçeriğinizi Duyurun
Seo uyumlu makaleyi tüm kurallarına göre yazdık. Anahtar kelime araştırması yaptık, kullanıcılara verebileceğimiz en iyi bilgiyi verdik. Bizden daha iyisi olmadığına bile karar verdik kendimizce.. ee şimdi ne yapacağız, öylece bekleyecek misiniz?
Google için en iyisini yaptık artık bizi yükseltsin mi diyeceğiz? Bunu yapabilirsiniz tabi ki, ama birilerinin sizi fark etmesi bazen yıllar bulabilir.. Belki de hiç fark edilmeden silinip gidecek? Yok bu kadar uğraştınız yazınızı mümkün olduğunca duyurun, insanlar bu yazıyı ( e ticaret ise ürünü) bilmesi için haberdar edin.
- Sosyal medyada paylaşın.
- Forumlarda duyurun
- Linkedin gibi ağlarda duyurun.
- Reklam verin.
- Tanıtım yazıları satın alın
Gerçekten kaliteli bir ürün, hizmet veya içerik sunmuşsanız insanlar sizden faydalandıkça size de faydası olacaktır.